O tysięcy lat ludzie stosowali rośliny, by leczyć, ratować i przedłużać życie. Sumerowie już 5 tysięcy lat temu wykorzystywali zioła lecznicze, takie jak mięta czy rumianek. W dzisiejszych czasach wykorzystuje się na świecie w celach medycznych kilkanaście tysięcy rodzajów roślin. Odkąd medycyna połączyła swoje siły z chemią i związki chemiczne ziół są poddawane dogłębnej analizie, co chwilę słyszymy o powstaniu nowego specyfiku łączącego znane i nieznane właściwości roślin. Warto wrócić do korzeni i zapoznać się z możliwościami, jakie daje nam Natura.
Od początku wiosny przeglądamy encyklopedie zdrowych roślin, czytamy artykuły na temat zdrowego odżywiania, wszystkie te działania stały się inspiracją dla nas żeby stworzyć swój własny ogródek pełen ziół, które będziemy wykorzystywać podczas treningów kulinarnych. Już posadziliśmy oregano, miętę ogrodową, lubczyk potocznie zwane magi oraz szałwię lekarska. Planujemy posadzić jeszcze wiele innych ziół wieloletnich tak by w naszej spiżarni było jak najwięcej naturalnych i z własnej hodowli przypraw.