Ekologia w modzie, lato w pełni – więc apetyt na zdrowie rośnie. Nasza własna bio uprawa warzyw jest w centrum naszego dnia powszedniego. Wszelkie warzywa, które goszczą w naszym czarodziejskim ogródku i są głównym składnikiem naszego menu, pochodzą z uprawy ekologicznej. Dmuchamy na nie, chuchamy…, doglądamy i podlewamy.Wiadomo bowiem, że produkty rolnictwa ekologicznego są najzdrowsze.
Cieszymy się zatem, że mamy możliwość wyhodowania własnych warzyw, które służą nam w sezonie letnim, późnojesiennym, a nawet zimowym. Możemy mieć pewność, że wszystkie przetwory, które sami przygotowujemy nie zawierają sztucznych barwników, substancji smakowych oraz nie są modyfikowane genetycznie. Wszystko to wymaga dużo pracy i pełnego zaangażowania.
Rzecz jasna – my się pracy nie boimy i na ogródek chętnie chodzimy! Dodatkowo cenna jest świadomość, że sprzyjamy nie tylko swojemu zdrowiu, ale że spożywane przez nas pyszności wypielęgnowaliśmy w zgodzie z naturalnym środowiskiem, nie naruszając jego równowagi.
Joanna Strychalska – Instruktor ds. kulturalno-oświatowych ŚDS